MyFitnessPal: как да следим калорийния прием?

myfitnesspal_logo-1
MyFitnessPal е приложение, с помощта на което можем да следим дневния ни калориен прием. Програмата се предлага безплатно за мобилни устройства с iOS и Android. Достъпна е и на уеб страницата на MyFitnessPal. Username и паролата Ви са еднакви за мобилното приложение и за уеб страницата, така че можете да следите и правите промени и на телефона, и на компютъра си. А данните се обновяват в реално време, ако имате достъп до интернет.

Самото приложение е лесно за използване, но отнема време докато човек свикне с неговите функции и как се конфигурира. Поради тази причина ние решихме да напишем тази статия и да направим гайд, за да Ви предоставим информация за повечето функции на MyFitnessPal.

В зависимост от целите всеки може да определи калорийния си прием и да зададе макронутриентите, които ще следва – било то за покачване на килограми или за намаляване на телесни мазнини.

След като си направим регистрация можем да започнем да попълваме храните и напитките, които приемаме през деня.

1.Как да да преименуваме предварително зададените наименования на храненията?

В MyFitnessPal храненията са разделени на Breakfast, Lunch, Dinner и Snacks. По Ваше желание можете да ги преименувате, да премахнете някои от тях или да добавите допълнителни хранения. Това може да стане през уеб страницата на приложението. След като влезете във Вашия профил, избирате FOOD и след това Settings. Под секцията Change Meal Names имате възможност да изберете как да наименувате храненията и колко да бъдат те. Например ако имате 3 хранения за деня може да зададете Хранене 1, Хранене 2 и Хранене . Промените запазвате като изберете Save Changes най-долу на същата страница. Храненията може да преименувате и през мобилното приложение – на Home секцията изберете опцията . . . More в долния десен ъгъл. На следващата страница изберете Settings -> Diary Settings -> Customize Meal Names.
myfitnesspal

2. Следете макронутриентите, а не калориите

Mного от хората, които използват MyFitnessPal (включително и ние), споделят, че приложението пресмята грешно калориите на попълнените храни за деня. Разликата не е много драстична, но съществува такава. Поради тази причина Ви съветваме да следите самите макронутриенти, които сте си задали за дадено хранене или за целия ден, а на калориите, които пресмята приложението.
Научи повече за услугите ни

3. Използвайте функцията за сканиране на баркод

Приложението притежава много удобна функционалност. Позволява да сканирате баркод на дадена храна и да го добавите към дадено хранене във Вашия дневник. Това е възможно само през мобилно устройство. По-голямата част от българските марки и продукти са предварително зададени в приложението, но не винаги са изписани на български език. Това често обърква потребителите, тъй като през search полето не откриват продукта, който искат да въведат. Това не винаги се дължи на липсата му, а на грешно или по-различното му изписване. Затова сканирането на баркода е най-лесният и сигурен начин, за да откриете Вашата храна.
myfitnesspal

4. Проверявайте дали храните, които добавяте към Вашия дневник, имат правилно зададени макронутриенти

MyFitnessPal е широко разпространено приложение, в което потребителите дори мога да създават собствени храни. Тази информация се синхронизира с базата данни на програмата и става достъпна за всички останали потребители. Поради този факт не винаги можем да разчитаме, че дадена храна или продукт е с правилна хранителна информация. Съветваме Ви винаги да проверявате акуратността на макронутриентите на храната, която сте решили да добавите.

Елементи със зелен чекбокс са потвърдени от екипа на MyFitnessPal и хранителните им стойности би трябвало да са правилни. Ако имате съмнения относно хранителните стойности на дадена храна или готов продукт, винаги можете да проверите правилната информация, използвайки уебсайтове като USDA Food Composition Databases или Храните.инфо.

Дори и пакетираните храни имат 5 до 10 процента грешка в информацията за хранителните стойности на продуктите. Не бъдете обсебени, че това, което имате в дневника на MyFitnessPal, не е на 100% акуратно. Разбира се, постарайте се да намирате храни или продукти, който са проверени от екипа на MyFitnessPal или вие сами сте добавили на база информацията от посочените по-горе уебсайтове.

5.Използвайте функцията Multi-Add, за да спестявате време

Когато вкарвате храни в своя дневник чрез мобилно устройство, изберете опцията +Add Food – Multi-Add. Храните, които вече са запазени в историята на храненията Ви, можете да добавите с бутона Add. Ако Ви се налага, можете да промените количествата на храните.
Запази безплатна консултация

6.Създавайте собствени храни, хранения или рецепти

Чрез приложението можете да създадете собствени рецепти, които да използвате винаги във Вашия дневник без да Ви са налага да търсите всички продукти отново.

Изберете More -> Melas, Recipes & Foods. С опцията Recipes -> Create a recipe -> Enter Ingredients Manually можете да въведете продуктите за дадена рецепта, както и броя на порциите. Можете да добавяте коментари като начина на приготвяне и допълнителни бележки. Така ще имате запазени рецепти, които да използвате и в бъдеще, както и калориите и макронутриентите за цялата рецепта и за една порция.

С опцията Meals -> Create a meal може да запазите дадено хранене и в последствие да не добавете отделните продукти в дневника си, а цялото хранене. Това е много удобна опция, ако често на закуска или обяд например ядете една и съща храна. С опцията Foods-> Create a food създавате нов продукт, който е видим само за Вас.

7. Как можем да изтрием елемент, който сме добавили към определено хранене?

Необходимо е да единствено да плъзнете (скролнете) наляво, ако използвате мобилно приложение. Ако използвате уеб страницата просто изберете червения бутон, който се намира отдясно на елемента във Вашия дневник с хранения.

myfitnesspal

8. Как да запазим хранене, за да можем да го използваме и в бъдеще?

Ако сте въвели информация за дадено хранене и желаете да я използвате отново (продукти и техните количества) за други хранения, в MyFitnessPal можете да запазите цялото хранене. Това може да направите през мобилното приложение. След като сте го отворили и сте на вашия дневник за храненията намерете това, което искате да запазите, и избере 3-те точки от дясно на +Add Food. От новото меню, което ще се покаже изберете Save as Meal (Запази като Хранене). Последното, което трябва да направите е да наименуване самото хранене и да го запазите. В последствие когато си добавяте храни в дневника и желаете да използвате това, което сте запазили, просто избере +Add Food и след това

9. Как можем да си променяме калориите и макронутриенти в приложението?

Когато стартирате MyFitnessPal през мобилно устройство и сте на Home секцията изберете опцията More, която се намира в долния десен ъгъл. На следващата страница изберете Goals и под Nutrition Goals изберете Calorie, Carbs, Protein and Fat Goals (Customize your default or daily goals). Така имате възможност да зададете калориите си и да конфигурирате макронутриентите. Имайте предвид, че с безплатната версия можете да зададете макронутриентите в процентно съотношение, което е зададено в самото приложение и това не може да се персонализира. Ако искате да си зададете персонални макронутруенти трябва да използвате платената версия. Според нас това не е необходимо и можете да конфигурирате макронутриентите възможно най-близко до тези, които сте си задали.

След това в процеса на следене на храните, които приемате, се стремете да достигате стойностите, които сте си задали, а не това, което е в програмата, дори тя да Ви казва, че сте надвишили или не сте достигнали даден нутриент. Например ако сте си задали 2980 калории в съотношение въглехидрати 50 %, протеин 20% и мазнини 30% MyFitnessPal ще конфигурира макронутирнетите Ви по следния начин:

Въглехидрати: 372 грама
Протеин: 149 грам
Мазнини: 99 грама

Само че Вие може да сте си задали следните цели:

Въглехидрати: 360 грама
Протеин: 160 грама
Мазнини: 100 грама


Тогава се стремите да достигнете вашите макронутриенти независимо, че програмата ще отбележи, че не сте достигнали въглехидратите си за деня и сте надвишили стойността на протеина.

Като за заключение:

Бихме желали да отбележим, че MyFitnessPal не е единственото приложение за следене на калориен прием. Всеки може да използва друга подобна програма, която е удобна за него. Дори и да не използваме приложението ние можем сами да намираме хранителните стойности (вече посочените уебсайтове по-горе) на продуктите и да си ги записваме. Тогава обаче трябва да пресмятаме калориите сами, което ще ни отнеме повече време. Имайки предвид популярността на MyFitnessPal, целта на статията е да улесним всеки, които го използва в момента или има намерение да започне да го използва. Нашата цел не е да промотираме приложението и още по-малко да оставим хората с убеждение, че без него те няма как да постигнат резултати, които желаят.

Желаем Ви успех в постигането на целите Ви и се надяваме, че сме Ви били полезни.
В блога ни можете да намерите още страхотни идеи със здравословни рецепти.

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и да ни отбележите на стори в Instagram

Приятни хапване и бъдете здрави!

А как да се наслаждавате ежедневно на тези рецепти, докато тренирате и постигате мечтаната форма, можете да разберете като ни пишете за Online Coaching.

Поздрави,

Fit and Strong
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram