Как да останем fit на Великден?

Fit-Easter-e1619439537105
Отрупани трапези, заредени супермаркети - обикновено празници като Великден у нас се свързват с обилно количество храна. Обичаме да прекарваме почивните дни със семейството, да се видим с роднини и приятели, а това се случва най-често "на маса". С толкова разнообразна и вкусна храна човек лесно може да се отпусне, да яде повече от обикновено, да качи килограми и да развали формата си.

Но да се насладите на празника не означава непременно загуба на прогрес и развалена форма. Можете да хапнете от любимите храни и без да си навредите. В тази статия сме събрали няколко лесни съвета как да запазите формата си по време на Великден.

Ще очакваме обратна връка кои сте изпробвали и как са ви подействали.
великден

1. Изберете качеството пред количеството

Позволете си по-качествена храна. Дори да означава да заплатите по-висока цена, по-добре купете по-малко количество, но да е качествено. Ако сте решили да купувате готови козунаци, изберете пекарна с доказан произход на съставките. Готовите козунаци в супермаркетите най-често се приготвят с палмова мазнина, много консерванти, оцветители и т.нат. Научете се да четете етикета и да избирате с какво да се храните. Пропуснете готовите мезета и заложете на качествено месо, което да сготвите у дома.

2. Споделете храната (и калориите)

Разделете десерта си с половинката. Заделете част от приготвената храна и я споделете със семейството. Ако ще ходите на гости, занесете част от наличната у дома храна. Колкото по-малко храна имате пред очите си, толкова по-малко е изкушението да хапвате на крак по нещо малко. А всяка хапка са допълнителни калории, които приемате почти несъзнателно.

3. Раздвижете се

Нормално е по празниците да приемем повече калории от обикновено. Използвайте ги и ги вложете в по-висока активност. Хубавото време позволява дълги разходки и време сред природата. Излезте със семейството на разходка в парка или планината. Потичайте, направете силова тренировка навън или в залата.

4. Не купувайте големи разфасовки

Често големите разфасовки от даден продукт са по-изгодни като цена и затова са и по-примамливи. Но рискувате да купите повече, отколкото ви е необходимо. За продукти, които използвате ежедневно, ще спестите пари с големите разфасовки. Нo, ако купувате нещо само за празника, заложете на по-малка разфасовка. Така ще имате по-малко за ядене и съответно ще ораничите приетите калории.

5. Заложете на пълноценни храни

Това, че е празник, не означава, че трябва да пренебрегенете изцяло хранителните си навици. Яжте зеленчуци с основното хранене, избирайте по-чисто месо, приоритизирайте протеина. Наблегнете на по-нискокалорични храни и си оставете по-малко място за високалоричните.
великден

6. Започнете деня правилно

Шоколад за закуска може да е мечтата за всяко дете (и за не малко възрастни), но дали е най-правилният избор? Ще имате достатъчно възможности през деня, затова сутрин заложете на здравословна закуска.

7. Измислете игри за децата

Вместо да прекарате цялото време на масата, помислете и за децата. Измислете им различни игри и забавления и активно се включете да играете с тях. Така ще се откъснете от храната, ще изгорите калории, а и определено ще се забавлявате много.

8. Насладете се на храната без да преяждате

Позволете си малко от храните, които обикновено избягвате. По-добре да задоволите желанието си за дадена храна и да й се насладите, отколкото да я отричате и в крайна сметка да преядете с нея. Постоянното оказване от храните, които желаем, ни подтиква в даден момент да им се нахвърлим и да изядем огромни количества без никаква наслада.

9. Ограничете калориите от напитки

Алкохол, газирани напитки, сокове - всички те съдържат празни калории, които значително ще увеличат общата бройка на приетите за деня калории. Затова, когато е възможно, избирайте да пиете вода. Освен това при прием на достатъчно вода в стомаха ви ще има по-малко място за храна.
В блога ни можете да намерите още страхотни идеи със здравословни рецепти.

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и да ни отбележите на стори в Instagram

Приятни хапване и бъдете здрави!

А как да се наслаждавате ежедневно на тези рецепти, докато тренирате и постигате мечтаната форма, можете да разберете като ни пишете за Online Coaching.

Поздрави,

Fit and Strong
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram