10 причини защо твоите тренировки не дават резултат

NEW-YEARS-RESOLUTION2-1-e1547888271335
Грешките, заради които не виждаме желаните резултати от тренировките!

Януари е месецът за равносметка какво не сме постигнали предходната година и върху какво искаме да наблегнем през новата. Това е времето, в което мечтите всъщност изглеждат постижими цели и сме амбицирани да постигнем желаната промяна. Това, разбира се, включва и начинът, по който изглеждаме и се чувстваме. На едно от първите места от плана за новата година при почти всички хора стои и целта за по-здравословен начин на живот, повече движение и редовни тренировки. Но защо в масовия случай не можем да спазваме правилата, които сме си наложили, повече от две седмици, максимум месец?

Почти всеки трениращ е имал моменти (особено в началото), в които не е виждал резултати от тренировките и се е чувствал демотивиран. Често чуваме негативни коментари за тренировките и спорта като цяло от типа „Ето, тренирам вече две седмици / месец, ходя на фитнес редовно, но резултати никакви“. Ако поне малко сте се занимавали или интересували от спорт, със сигурност сте чували такива реплики. Не е изключено и самите Вие да сте ги казвали. Затова решихме да изброим някои от основните грешки, които правим, когато се сблъскаме със спорта, и заради които не постигаме желаните резултати. Прочетете ги внимателно и ако виждате себе си дори в 2 от тях, можете да се информирате по-задълбочено и да поправите грешката:

1. Нетърпеливи сме – искаме да имаме видими резултати още след първата тренировка.
2. Наблягаме на кардиото и избягваме тренировките с тежести.
3. Не изпълняваме правилно упражненията.
4. Не обръщаме внимание на храната.
5. Не се натоварваме достатъчно.
6. Не следваме конкретна програма и тренираме хаотично.
7. Не си набавяме достатъчно протеин.
8. Сменяме вида тренировки прекалено често.
9. Гледаме само какво показва кантарът, а не как се променят мерките ни.
10. Не търсим съвет, а се опитваме да се справим сами.


А сега и малко по-подробно за всяка от точките по-горе:

1.Нетърпеливи сме – искаме да имаме видими резултати още след първата тренировка

Спортът и правилното хранене нямат нищо общо с всички онези „чудотворни уреди и продукти“, които обещават нечувани резултати за 10 дни. Ние сме реалисти и искаме да Ви го кажем честно и директно – резултатите изискват време. Много време. Убедени сме, че не искате да промените вида и здравословното си състояние само за определено събитие например, а искате трайни резултати в дългосрочен план. Това се постига с постоянство в продължение на месеци, дори години. А най-добрият вариант е тренировките, съчетани със здравословно хранене, да се превърнат в начина Ви на живот. По-добре да тренирате постоянно (3-4 пъти седмично по час – час и половина) и да внимавате как се храните ежедневно, отколкото да спазвате строги режими за период от 14 дни или месец – два, които стресират организма и влияят зле на здравето си.

1. Нетърпеливи сме – искаме да имаме видими резултати още след първата тренировка

Спортът и правилното хранене нямат нищо общо с всички онези „чудотворни уреди и продукти“, които обещават нечувани резултати за 10 дни. Ние сме реалисти и искаме да Ви го кажем честно и директно – резултатите изискват време. Много време. Убедени сме, че не искате да промените вида и здравословното си състояние само за определено събитие например, а искате трайни резултати в дългосрочен план. Това се постига с постоянство в продължение на месеци, дори години. А най-добрият вариант е тренировките, съчетани със здравословно хранене, да се превърнат в начина Ви на живот. По-добре да тренирате постоянно (3-4 пъти седмично по час – час и половина) и да внимавате как се храните ежедневно, отколкото да спазвате строги режими за период от 14 дни или месец – два, които стресират организма и влияят зле на здравето си.

2. Наблягаме на кардиото и избягваме тренировките с тежести

Влизате във залата за първи път или я посещавате от месеци, но все още всички уреди ви изглеждат странни и непонятни. За това веднага се насочвате към кардио уредите, прекарвате 1 час там. A след това си тръгвате доволни, че сте изгорили 500 калории. Но колкото и да Ви се иска, с кардио няма да постигнете така желаните резултати и да ги задържите в дългосрочен период. Един от основните недостатъци на кардиото е, че по този начин не изграждате мускулна маса, което е жизнено важно, за да изглежда тялото Ви добре оформено. Повече мускулна маса означава и повече изгорени калории в състояние на покой. А това най-общо казано означава, че за 1 час кардио може и да изгорите повече калории от 1 час силова тренировка. Но през останалите 23 часа от денонощието тялото ще има нужда от повече калории, за да работи.

3. Не изпълняваме правилно упражненията

В даден момент се престрашавате да изпробвате уредите в залата. Оглеждате се и копирате това, което случайно избран посетител прави. Упражнението изглежда лесно и решавате да опитате. Този подход крие в себе си няколко опасности. Има голяма вероятност да изпълнит упражнението грешно и да се контузите. Не сте запознати и кои мускули участват в упражнението и за какво трябва да внимавате при изпълнението му. Затова е важно преди да правите дадено упражнение да се информирате добре. В Интернет има много информация и видеоклипове за какво да внимавате и на какво да наблегнете). Чак тогава да пристъпите към изпълнението му.
Запиши се за безплатна консултация

4.  Не обръщаме внимание на храната

Тренирате усилено, прекарвате часове в залата, но не сте променили начина на хранене. Ако целта ви е намаляване на теглото, трябва да сте в калориен дефицит, т.е. да приемате по-малко калории отколкото изгаряте. Колкото и да се стараете с тренировките, ако приемате повече храна от необходимото, няма да отслабнете. Препоръчваме Ви да изчислите необходимите за Вас калории за поддържане на тегло и съответно да ги намалите или увеличите спрямо целите Ви. Повече информация как можете да пресметнете дневния си калорием прием можете да прочетете в блога ни.

5. Не се натоварваме достатъчно

Самият факт, че сте в залата, не означава автоматично видими резултати. Трябва да се трудите здраво и да се предизвиквате. Много е важно и да прогресирате с всяка тренировка като увеличавате броя повторения, серии и/или тежестта, с която тренирате. Прилагайте метода на прогресивното натоварване. Както се казва, ако една тренировка е била лека и приятна, значи не е била особено пълноценна.

6. Не следваме конкретна програма и тренираме хаотично

Ако нямате изготвена програма, по която тренирате, то препоръчваме в началото на седмицата да планирате кои мускулни групи с какви упражненията ще тренирате и нивото на натоварване. Записвайте си всичко, за да знаете как да прогресирате при следващата тренировка. Ако влизате в залата и тепърва започнете да се оглeждате кои упражнения да използвате, ще изгубите време в чудене. И второ, най-вероятно няма да се натоварите достатъчно и може да пропуснете важни мускулни групи.

7. Не си набавяме достатъчно протеин

Протеинът е важен макронутриент за изграждане, възстановяване и запазване на мускулната маса. Често се оказва, че много малка част от храната ни се състои от протеин. Дори да сте в калориен дефицит, защото целта ви е намаляване на теглото, важността на протеина остава също толкова голяма. Трябва да приемате около 1,6 – 1,8г протеин на килограм телесна маса. За да сте сигурни, че приемате достатъчно протеин, препоръчваме или използването на приложение като MyFitnessPal, или да си водите хранителен дневник и да записвате храната си.

8. Сменяме вида тренировки прекалено често

Както споменахме и по-горе, резултатите изискват време. Ако следвате дадена програма от 2-3 седмици, но не виждате резултат, не бързайте да я променяте. Дайте и още време. А ако сте имали резултати, но в един момент те са спрели, може би е необходима някаква малка промяна в натоварването например, а не изцяло да смените упражненията. Като цяло, една тренировъчна програма трябва да бъде съобразена с вашето ниво на напредналост и нива на стрес, за да прогресирате силово.

9. Гледаме само какво показва кантарът, а не как се променят мерките ни

Важно е да следите килограмите си, но те не винаги са определящи дали напредвате. Моментни колебания в теглото не трябва да ви обезкуражават. Тео могат да се дължат на различни причини като временно задържане на вода, по-висок прием на сол, дискомфорт, претеглили сте се по различно време от деня и т.н. Важно е да следите прогреса си средноаритметично на седмична база, както и промяната в мерките на различни части от тялото. Все пак мускулът е по-тежък от мазнините.

10. Не търсим съвет, а се опитваме да се справим сами

Научени сме да се стремим да разбираме от всичко, а не е нужно. Ако искате да се справите сами в това пътуване, има достатъчно много и качествена информация, от която да получите необходимите знания. Ако не сте сигурни дали дадено действие е правилно, всички ние сме готови да помогнем и да отговорим на въпросите Ви. Нашата цел е Вие да сте здрави и да се чувствате добре и се радваме, когато се обръщате към нас за съвет.
В блога ни можете да намерите още страхотни идеи със здравословни рецепти.

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и да ни отбележите на стори в Instagram

Приятни хапване и бъдете здрави!

А как да се наслаждавате ежедневно на тези рецепти, докато тренирате и постигате мечтаната форма, можете да разберете като ни пишете за Online Coaching.

Поздрави,

Fit and Strong
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram