10 съвета за по-добър сън - при безсъние и умора

123
Когато се повдигне темата за тренировки, всеки знае, че колко и как тренираме, е важно. Но освен правилно структурираното физическо натоварване, е важно как и с какво се храним. Също с толкова голямо значение е качеството на нашия сън.

В действителност сънят оказва огромно влияние върху нашите резултати в залата, апетита и възстановяването ни, както и на общото ни здравословно състояние. Качественият и пълноценен сън дори играе роля при мотивацията за тренировки и ни помага да се придържаме към тренировъчния ни план. Освен това проучвания показват, че непълноценният сън води до повишаване на апетита.

Поради тази причина бихме желали да споделим няколко съвета как да подобрите качеството на съня си. Това ще ви помогне да се възстановявате оптимално, което ще се отрази на тренировките и нивото на апетит.

1. Бъдете постоянни

За да имате хубав и качествен сън, е препоръчително да си лягате по едно и също време. Нормално е да има до 1 час отклонение. Ако в повечето време нормалното ви време за лягане е 23:00, това понякога да е в 22:00 или 24:00 няма да има негативни последствия. При проучвания се наблюдава по-високо качество на сън при хора, които имат добра рутина и си лягат по едно и също време.
Научи повече за услугите ни

2. Ограничете ярките източниците на светлина в помещението за спане

Проучвания показват, че излагането на прекомерно ярка светлина преди лягане потискат естествената продукция на мелатонин в тялото. Имайки предвид тези факти, постарайте се да ограничите максимално всички ярки източници на светлина в спалнята. В помещението трябва да бъде тъмно като в рог. Това ще подобри качеството на съня ви значително. Преди лягане е препоръчително да намалите яркостта на източните на изкуствена светлина. Ако използвате електронни устройства преди да заспите, е важно те да бъдат настроени на нощен режим на дисплей.

3. Намерете оптималното хранене преди сън

Храната обикновено предизвиква сънливост и след хранене повечето хора се чувстват отпуснати и сънливи. Колкото по-голямо количество храна сме приели в калорийно съотношение, толкова това чувство е по-голямо. Проучвания показват, че консумацията на въглехидрати в по-късната част на деня спомага за по-добро качество на съня поради факта, че това стимулира повече приток на триптофан към мозъка. Триптофанът от своя страна се превръща в серотонин и в крайна сметка в мелатонин. Мелатонинът е хормон, който естествено се синтезира в мозъка и регулира нормалния биологичен цикъл на съня. Важно е да отбележим, че видът въглехидрати също е от значение и храни като ориз и картофи биха се отразили благоприятно на съня за сметка на храни като паста и хляб. От друга страна има проучвания, които показват, че хранения, богати на мазнини и белтъчини с малко количество въглехидрати, също спомагат за по-добър сън.

Можем да отбележим, че няма най-добро или универсално хранене, което да е оптимално за всеки от гледна точка подобряване качеството на сън. Затова опитайте различни съотношения на белтъчини:мазнини:въглехидрати, за да разбере кое работи най-добре за вас. Все пак като отправна точка бихме ви посъветвали да опитате хранене с високо съдържание на белтъчини и въглехидрати и ниско съдържание на мазнини.

4. Намалете консумацията на течности преди сън

Така няма да се будите често, за да ходите до тоалетна.
Запиши се за безплатна консултация

5. Опитайте допълнителна суплементация с мелатонин

Мелатонинът е хормон, който естествено се синтезира в мозъка и регулира нормалния биологичен цикъл на съня. Приемането на мелатонин подобрява качеството на съня и улеснява заспиването без значителни странични ефекти или пристрастяване. Максималната ефективна доза обикновено е 3 mg, приемана 30-60 минути преди лягане. Но хората с много малко естествено производство на мелатонин като такива, които работят на смени, могат да приемат и по-високи дози от порядъка на 5 mg. Допълнителната суплементация с мелатонин е напълно безвредна, не води до пристрастяване и няма да наруши естественото производство на хормона от тялото.

6. Оптимизирайте температурата в помещението за сън

Проучвания показват, че оптималната температура, която да допринесе за добро качество на сън, е около 19 градуса по Целзий. Разбира се, това е много индивидуално и можем да потърсим комфортната за нас самите температура. Съветваме ви да изберете 1-2 градуса по-ниска температура от тази, която мислите, че ще е оптималната за вас. Не изпадайте в крайности и се постарайте да се чувствате комфортно в спалнята.

7. Вземете си топъл душ преди сън

Топъл душ преди сън би допринесъл да се отпуснем и значително да подобри качеството на нашия сън.

8. Ограничете консумацията на кофеин

Прекомерната консумация на кофеин може да се отрази негативно върху качеството на сън. Много хора дори и не осъзнават как приемът на кофеин се отразява на съня ни: дори само едно двойно еспресо 16 часа преди сън може да повлияе върху това колко време прекарваме в стадиите на дълбок сън. Поради тази причина ние ви съветваме да следите консумацията на продукти, съдържащи кофеин (кафе, чай, енергийни напитки) и да ограничите приема им до най-късно 8 часа преди сън.

9. Вземете си хубав и удобен матрак

10. Постарайте се вашето помещение за сън да бъде възможно най-шумоизолирано

Шумът от околната среда може да повлияе негативно на качеството на сън.
Използвани източници:

1. Exercise to improve sleep in insomnia: exploration of the bidirectional effects
2. Acute sleep deprivation increases portion size and affects food choice in young men
3. Individual differences in the phase and amplitude of the human circadian temperature rhythm: with an emphasis on morningness–eveningness
4. Exposure to Room Light before Bedtime Suppresses Melatonin Onset and Shortens Melatonin Duration in Humans
5. Associations between rice, noodle, and bread intake and sleep quality in Japanese men and women.
6. Meta-Analysis: Melatonin for the Treatment of Primary Sleep Disorders
7. Skin deep: enhanced sleep depth by cutaneous temperature manipulation
8. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials
9. Environmental noise and sleep disturbances: A threat to health?
В блога ни можете да намерите още страхотни идеи със здравословни рецепти.

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и да ни отбележите на стори в Instagram

Приятни хапване и бъдете здрави!

А как да се наслаждавате ежедневно на тези рецепти, докато тренирате и постигате мечтаната форма, можете да разберете като ни пишете за Online Coaching.

Поздрави,

Fit and Strong
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram