6 съвета от къде да започнем, за да бъдем „fit“

friends4
Може би почти всеки ще потвърди, че иска да е здрав, но и да изглежда добре и да е във форма. Или както е модерно да се казва сега – да бъде „fit“. Само че не всеки полага усилия, за да го направи. Защото добрата форма изисква време, търпение и усилие.

Чували сте познати, които твърдят, че не тренират и ядат каквото си искат. И въпреки това се чудите как така изглеждат толкова добре. Разбира се, това е тема за друга статия. А ако вие не сте от тези хора и искате съшо да изглеждате добре, то тогава не отлагайте повече. Началото е най-трудно, защото вечно се отлага. Но със съветите по-долу ще ви е по-лесно. Не си намирайте повече оправдания, вземете се в ръце и търгнене по пътя към вашето по-fit Аз.

Ето и нашите съвети като за начало:

1. Мотивация

Може би основното и най-важно правило, ако искате да промените тялото и качеството на живота си е да сте наистина мотивирани. Без значение дали искате да изглеждате по различен начин, да спорувате за здраве или да промените хранителните си навици, защото знаете, че вредите на тялото си. Направете първите стъпки във фитнес залата и в промяната в храненето не защото някой Ви е казал, че така трябва, а защото Вие самите го искате. В противен случай нещата просто няма да се случат.

Влезте в залата с ясна цел и визия какво ще правите днес, утре и т.н. – какви упражнения, колко серии и повторения. Не се самозалъгвайте, че ще го решите на момента, защото това само ще доведе до едно безцелно обикаляне около уредите. На края на тренировката (ако изобщо успеете да направите пълноценна тренировка) ще се чувствате объркани и няма да сте сигурни дали изобщо сте тренирали правилно. В интернет има достатъчно примерни програми, с които можете да започнете. Ако не сте сигурни как се изпълняват дадени упражнения, гледайте видеа (както преди, така и по време на тренировката). Придържайте се към плана и не експериментирайте с уреди, които не са ви познати. Това ще ви пази от контузии и от претоварване.
Научи повече за услугите ни

2. Хранене

Ако потърсите в интернет информация за хранене или диета ще откриете буквално хиляди резултати като „най-добрата диета за плочки на корема“, „да отслабнем с 5 кг за 10 дни“. Нашият съвет е: „Започнете да се храните здравословно“. Избягвайте храненето навън всеки ден и наблегнете на домашно приготвената храна.

Ако все пак се наложи, избирайте по-здравословните варианти – вместо панирано и пържено месо изберете такова на грил, помолете салатата ви да е без дресинг. Заместете преработената храна с такава, богата на витамини и минерали. Разбира се, ако имате желание, можете да се запознаете с понятията калории и макронутриенти и да следите калорийния си прием (съответно дали сте в калориен дефицит или излишък), но лично мнение е, че съвсем в началото това е доста трудно, освен ако не работите с треньор или не отделите достатъчно време да се информирате самостоятелно.

3. Не се отказвайте

В началото може би ще имате видими резултати, нещата ще се случват бързо. Но в един момент (може би след около 3 месеца) прогресът ще намалее значително. Точно тогава много хора се отказват, защото не виждат резултати. Не го правете и Вие. Тялото ви се променя постепенно, този процес отнема много време. И дори и да не виждате промяна в огледалото, такава има, макар и малка. С времето тези малки промени се натрупват и ако след още 3 месеца съпоставите 2 снимки например, ще забележите колко много сте се променили. Защото сте били постоянни и не сте спрели да се трудите.

4. Планирайте храната си

Планирайте храната си за седмицата предварително. Така ще сте подготвени за следващия ден. Избирайте храна, която се приготвя лесно и бързо – например печено месо, ориз, картофи, задушени зеленчуци, паста, варени яйца. Пригответе храната си за няколко дни напред – например гответе в неделя и сряда. Ако сте достатъчно организирани, закуската може да я приготвяте вечер преди лягане или сутрин, а да имате готова сготвена храна предварително за храненията, когато сте навън (на работа, в училище или където прекарвате по-голямата част от деня си).

В общи линии преценете с колко време разполагате и дали можете да отделите време сутрин и вечер за приготвяне на закуската и вечерята или е по-добре да е вече готова и просто да я грабнете от хладилника. Същото важи и за междинните хранения – дали ще са плодове, ядки, барчета – подгответе ги предварително вечер преди работа заедно с останалата храна за деня. Пазаруването за цялата седмица наведнъж и предварителната подготовка на храната ще ви спести на първо място много време и средства (на всеки се е случвало да отиде до магазина уж за едно нещо, а да прекара 2-30 минути там и да излезе с пълна торба ненужни покупки) и второ, ще се храните с качествена храна, която само сте си приготвили.
Запази безплатна консултация

5. Постоянство

За да имате дълготрайни и видими резултати, трябва да сте постоянни. Превърнете тренировките и правилното хранене в рутина, в начин на живот. Нов навик се създава за 21 дни. В сравнение с времето, което сте прекарали в размисли дали да започнете или не, 3 седмици са наистина кратко временали? Така че не спирайте. Дори да имате дни, в които сте пропуснали тренировка или сте хапнали „вредна“ храна, не си казвайте, че всичкият труд до този момент е отишъл на вятъра. На следващия ден станете, пригответе храната си за деня и отидете да трениране – в общи линии направете всичко както преди. Един ден сам по себе си няма да провали прогреса ви и няма да заличи всичко, което сте постигнали до този момент.

6. Хранете се повече

В може би 99% от случаите хората, които искат да загубят натрупаните мазнини, всъщност ядат прекалено малко. Не се страхувайте от храната. Само така ще забързате метаболизма си. Когато не се храните достатъчно, не давате на тялото си необходимите микро- и макронутриенти, нямате достатъчно енергия през деня и не образувате мускулна маса. В началото може да е малко стряскащо, може дори да качите малко килограми, но за кратко време тялото ви ще се приспособи и ще видите търсения прогрес. Прочетете отново съвет 2 и съвет 4 – не забравяйте, че храната ви трябва да е от пълноценни източници. Да се храните повече не означава да наблегнете на пакетираната и преработена храна. Точно обратното – яжте повече, но от качествени източници.

Имаме още 1 съвет като подарък. И въпреки, че е последен, е толкова важен, колкото всички останали:

7. Сън

Обърнете внимание на времето и качеството на съня си. Старайте се да спите 7-8 часа на денонощие, за да може тялото ви да се възстановява. Така ще се чувствате по-енергични и по-пълноценни през деня. Забравете за телевизора и екрана на телефона преди лягане, защото те ви пречат да заспите и нарушават качеството на съня ви. Опитвайте се да си лягате спокойни и да не мислите за проблемите от деня.

Това са само 7 много базови съвета, които ще ви помогнат да тръгнете по пътя на промяната. Далеч сме от мисълта, че това е всичко, което трябва да знаете. За всеки от тези съвети е изписано и изговорено много и ако имате желание, можете да се запознаете в детайли. Но всеки е започнал от някъде, нали? Не се страхувайте от началото. Ние също сме били начинаещи, ние също сме имали своите трудности и предразсъдъци. И само постоянството и упоритостта ни доведоха до времето, в което сме превърнали тренировките и здравословното хранене в ежедневие, без това по никакъв начин да пречи на личния и социалния ни живот. И много ще се радваме, ако и Вие достигнете до този момент. Защото животът е удоволствие,трябва да му се наслаждаваме и да сме щастливи от начина, по който изглеждаме и по който се чувстваме.

Ще се постараем в следващите ни постове да разгледаме по-подробно всеки от съветите по-горе.
В блога ни можете да намерите още страхотни идеи със здравословни рецепти.

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и да ни отбележите на стори в Instagram

Приятни хапване и бъдете здрави!

А как да се наслаждавате ежедневно на тези рецепти, докато тренирате и постигате мечтаната форма, можете да разберете като ни пишете за Online Coaching.

Поздрави,

Fit and Strong
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram