Шоколад – тайната на добрата тренировка?

image33
Може ли шоколадът да е тласъкът, от който се нуждаете, за да постигнете по-добри резултати в залата?


„Магията“ на тъмния шоколад се крие в епикатехина, един от многото естествени химикали, открити в какаовите зърна, наречени флаваноли.

Как точно действа шоколадът?

Флавоноидите са съединения, които подобряват здравето ни и допринасят за по-добро представяне в залата. По-тъмният (74% +), по-малко преработен и по-чист шоколад е с по-висока концентрация на флавоноиди. Той помага за засилване на притока на кръв и производството на нитратни оксиди заради епикатехина, което стимулира разширяването на кръвоносните съдове. Това води до по-добър кръвен поток, циркулация, по-ниско кръвно налягане, по-добри резултати и по-добро напомпване. По този начин можете да извлечете максимума от тренировъчните си сесии, когато включите тъмен шоколад в диетата си.

Само че, когато става въпрос за допълнителна консумация на тъмен шоколад за растеж на мускулите, все пак трябва да сте сигурни, че останалата част от храненето ви е оптимизирано за по-добро сърдечно-съдово здраве, подобрено развитие и възстановяване. Опитайте да добавите 20-30 грама тъмен шоколад (или 10-15 грама натурално какао) в предтренировъчното си хранене и споделете дали сте усети разлика в тренировките си.

Черният шоколад има и други ползи за здравето:

– Какаото е доказан антиоксидант.

– Може да подобри кръвния поток и да понижи кръвното налягане.

– Повишава HDL и предпазва LDL от окисляване.

– Може да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Но какво всъщност представлява тъмният (или познат още като черен) шоколад? – Той съдържа над 74% какао. За да се възползвате от ползите, описани по-горе, подбирайте добре вида и марката шоколад, които купувате. Четете добре съдържанието им и търсете такива в с минимално количество добавена захар. Най-добрият вариант би бил чистите какаови зърна. Вече могат да бъдат намерени както цели зърна, така и счукани на малки парчета.

Един от любимити ни начини за консумиране на черен шоколад е в палачинки. Ние използваме начукани какаови зърна, за да избегне допълнителните съставки, които производителите добавят в шоколадите. Как приготвяме нашите здрасловни протеинови палачинки стъпка по стъпка, можете да видите в Youtube видеото ни.


В блога ни можете да намерите още страхотни идеи със здравословни рецепти.

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и да ни отбележите на стори в Instagram

Приятни хапване и бъдете здрави!

А как да се наслаждавате ежедневно на тези рецепти, докато тренирате и постигате мечтаната форма, можете да разберете като ни пишете за Online Coaching.

Поздрави,

Fit and Strong
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram