Хранителни добавки ИЛИ истинска храна

Blog-Cover-1
Решили сте, че вече е време да се вземете в ръце и да обърнете внимание на здравето си. От години се борите с излишни килограми и най-накрая е дошъл моментът, в който ще започнете да се храните здравословно и да тренирате. И ето тук идва една от най-големите грешки, които почти всички начинаещи правят: подготовката. Смятате, че преди да влезете в залата или да планирате първото здравословно седмично меню, трябва да си набавите куп неща – дрехи за тренировка, супер храни и безброй хранителни добавки. И докато успеете да си купите всичко, мотивацията отдавна си е отишла и така и не започвате. А всъщност нито едно от изброените неща не ви е необходимо.

В тази статия ще обърнем по-специално внимание на най-често използваните хранителни добавки и от каква храна можете да си ги набавите.

Добавките не могат да заменят лошото хранене и липсата на сън. Те са предназначени единствено да „допълват“ здравословната диета, ако е необходимо. Истинската храна съдържа по-голямо разнообразие от хранителни вещества.
хранителни добавки

1. Бустер = Кафе

Целта на бустера, познат още като предтренировъчен продукт (pre-workout), е да ви даде допълнителна енергия, сила и фокус по време на тренировката. Най-често основните съставки в тези продукти са кофеин, аргинин, бета-аланин и цитрулин малат. Почти същия ефект би имало и едно еспресо в комбинация с качествено предтренировъчно хранене.

2. Аминокиселини и протеин на прах = Яйца, месо, тофу, риба, извара

Много хора пият аминокиселини по време на тренировка, а веднага след това бързат да си направят протеинов шейк. Всъщност, дали ще приемате такива продукти, или ще си набавяте необходимото количество протеин за деня от храна, няма значение, Дори е препоръчително да наблягате на храните, богати на протеин, тъй като те съдържат микронутриенти, жизнено необходими за зdравето ви. Ако включвате протеин във всяко хранене, нямате нужда от аминокиселини. А вместо протеин на прах, след тренировка можете да хапнете месо със зеленчуци или извара с плодове.

3. Пробиотик = Ферментирали храни, кисело мляко

Пробиотиците подпомагат храносмилането и се смятат за необходима добавка за забързване на метаболизма. Всъщност, в ежедневието не е необходимо да давате излишни пари. Необходимо е само да включите храни, богати на млечно-кисели бактерии и бифидобактерии, каквито са ферментиралите храни и киселото мляко. Разбира се, ако имате предписание от лекар да приемате пробиотик, например за лечение при или след прием на антибиотици, е отделна тема.

4. Омега 3 = Мазни риби, ленено семе, орехи

Омега 3 е може би една от най-често приеманите добавки, тъй като тялото ни не може само да произвежда тези мастни киселини. Въпреки това не е задължително да си купувате хапчета, тъй като можете да си ги набавяте и от храната. Мазните риби като скумрия и сьомга, лененото семе и орехите са перфектни примери за такива храни. Редовната им консумация е достатъчна.

5. Фибри = Овесени ядки, плодове, зеленчуци

В магазините можете да намерите фибри на прах, които да добавяте към храната. Това, както и при примерите по-горе, не е необходимо, ако оптимизирате храненето си. Почти всички зеленчуци и плодове са достатъчно богати на фибри. Освен това с тях си набавяте и важни витамини и минерали. Така че, включете една голяма салата на ден и поне 1 плод към закуската или като междинно хранене. И ще достигнете препоръчителните количества за дневен прием на фибри.

Не казваме, че добавките са нещо лошо и не работят. Но, преди да ги използвате, се уверете, че храненето ви е напълно оптимизирано и наистина имате нужда от тях. Помислете и за допълнителните разходи за закупуването на тези добавки. По-добре дайте тази сума за качествена храна, която ще ви донесе и други ползи.
В блога ни можете да намерите още страхотни идеи със здравословни рецепти.

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и да ни отбележите на стори в Instagram

Приятни хапване и бъдете здрави!

А как да се наслаждавате ежедневно на тези рецепти, докато тренирате и постигате мечтаната форма, можете да разберете като ни пишете за Online Coaching.

Поздрави,

Fit and Strong
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram