Съвети за празниците: как да не навредим на формата си

cristian-escobar-abkEAOjnY0s-unsplash
Коледа, Великден, рождени дни – все любими и чакани с нетърпение дни от годината, прекарани с близките хора и често с богата трапеза. Като цяло нашият народ обича да прекарва времето със семейството си „на маса“ и не се щади по празници. В това, разбира се, няма нищо лошо, защото това време е може би най-ценното за нас. Но пък често хората прекаляват с яденето покрай тези събития, съчетано с почти всякаква липса на движение. Затова решихме да направим един кратък списък със съвети за празниците, които да ви помогнат да им се насладите без да навредите на формата си.

1. Хранете се с по-леки храни през деня с фокус протеин!

Знаете, че ще сте на обяд или на вечеря със семейството и ще има изобилие от храна. Бъдете гъвкави и през останалото време избирайте по-леки храни. На тези събирания често храната е по-богата на мазнини и въглехидрати, така че се постарайте да си набавите протеина с останалите хранения за деня.

2. Не гладувайте през деня и не сядайте на трапезата озверели от глад!

Една основна грешка, която много хора правят: за да компенсират по-обилното хранене на събитието, гладуват през остатъка от деня. Не го правете, а прочетете отново т. 1. Ако седнете гладни на масата, рискувате да се нахвърлите върху храната и да изядете много повече, отколкото иначе. В такива моменти човек се храни много бързо, което пречи на храносмилането и на контрола върху порциите. От бързина няма да се насладите на вкуса на храната и нищо чудно после пак да посегнете към нея.

3. Хидратирайте се добре!

Тук не става въпрос да наблегнете на алкохола! А за обикновена вода!

Не забравяйте да пиете вода през целия ден. Освен всички ползи от водата, за които можете да прочетете допълнително, тя ще помогне и за храносмилането. Освен това жаждата често се бърка с глад – ако мислите, че сте гладни и посегнете за пореден път към храната, първо изпийте чаша вода. Изчакайте около 5-10 минути и ще разберете дали наистина сте били гладни.

4. Опитайте се да се придържате към програмата си!

Най-вероятно имате изграден режим в ежедневието си – в колко часа се събуждате, колко често се храните, кога сте по-активни, кога спортувате и т.нат. Не нарушавайте режима си, само защото са празници. Старайте се да се придържате към него колкото можете повече. Може би няма да спазвате точните часови диапазони, но се опитвайте. Ако до сега сте се събуждали в 8ч сутрин, не се отпускайте да спите до 11-12ч. Ако сте правили по 10 000 крачки на ден, гледайте и сега да сте толкова активни. Може би ще замените следобедната разходка с такава след вечеря или след закуска, но поне ще сте запазили навика си.
съвети за празниците

5. Бъдете активни през деня и по възможност тренирайте!

Движете се повече, за да компенсирате по-голямото количество изядена храна. Излезте на разходка със семейството, отидете до магазина пеш вместо с автомобила, използвайте стълбите вместо асансьора.

По възможност намерете време за тренировка. Дори да нямате необходимото оборудване, потърсете в Интернет идеи за тренировки със собствено тегло. Погледнете и нашето видео в Youtube с 55 идеи за упражнения вкъщи. Запомнете, че дори 30 минути тренировка е по-добре от нищо.

6. Ако пътувате, за всеки случай си вземете сака/чантата за тренировка!

Не знаете в кой момент ще ви се отвори възможност за тренировка. Бъдете подготвени и носете най-необходимите неща със себе си. Така оправданието „Нямам неща за тренировка“ няма да важи на вас.

7. На празничната трапеза се фокусирайте върху хората около нея, а не върху храната на нея!

Последен, но може би е най-важният ни съвет за празниците. Празниците са време за любимите ни хора. След тях ще ни останат спомените как сме се забавлявали заедно, а не какво сме изяли. Затова не се фокусирайте върху храната, не мислете през цялото време как всяка хапка ще се отрази на фигурата ви. Мислете за семейството си и се наслаждавайте на времето с тях. Защото същата храна можете да си приготвите и след празниците, но дали ще се съберете отново на трапезата всички заедно?

И не забравяйте – тялото не се оформя за 1 или 2 дни, няма и да се развали за 1-2 дни.
В блога ни можете да намерите още страхотни идеи със здравословни рецепти.

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и да ни отбележите на стори в Instagram

Приятни хапване и бъдете здрави!

А как да се наслаждавате ежедневно на тези рецепти, докато тренирате и постигате мечтаната форма, можете да разберете като ни пишете за Online Coaching.

Поздрави,

Fit and Strong
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram